Informatie

Voor al uw technisch personeel

Elektrode lassen

Elektrode lassen, oftewel booglassen met beklede elektrode (BMBE), wordt ook wel elektrisch lassen genoemd. Als toevoegmateriaal wordt een beklede elektrode gebruikt welk je afsmelt. Er wordt geen gas gebruikt want de bekleding van de elektrode biedt bescherming. Er wordt een elektrische boog getrokken tussen elektrode en het werkstuk. De elektrische boog zorgt voor de warmte die nodig is om de elektrode en het werkstuk te laten smelten. De elektrode bestaat uit een metalen kerndraad en eromheen een bekleding. De draad geleidt de stroom en dient als toevoegmateriaal. Als de boog ontstoken is, smelten de draad en de bekleding.. Uit de stoffen in de bekleding komt gas vrij die helpt de boog in stand te houden en die het vloeibare materiaal te beschermen tegen de invloeden van de buitenomgeving.

BMBE lassen heeft een aantal belangrijke voordelen en nadelen ten opzichte van andere lasprocessen. Een groot voordeel van elektrode lassen is het gegeven dat de benodigde lasapparatuur beperkt is. Elektrode lassen kan daardoor  gebruikt worden voor het aanbrengen  van reparatielassen en andere lassen waar men met bijvoorbeeld MIG/MAG-lastoestellen niet kan komen. Aan MIG/MAG-lastoestellen en TIG-lastoestellen zijn grote gasflessen verbonden om beschermgas te bieden tijdens het lasproces. Dat is voor het BMBE lassen niet nodig omdat de bekleding rondom de elektrode het beschermgas biedt.  Eektrode lassen is een eenvoudiger lasproces om te leren, zeker wanneer je rutiel elektrodes gebruikt.

Je kunt Elekrode lassen met verschillende elektroden te weten Rutiel, Basisch en Cellulose beklede elektrode. Rutiel wordt het meest toegepast. Er onstaat een zachte lasboog waardoor minder spetten ontstaan. Je kunt verschillende lasposities lassen, de elektrode is makkelijk ontsteekbaar en zorgt voor een zeer sterke las.

Nadelen van BMBE lassen zijn het hoge stroomverbruik. Er ontstaat een slak welke na het lasproces verwijdert moet worden. Het verwijderen is een extra handeling welke tijd vergt. Als je niet uitkijkt kan de slag ingesloten worden tijdens het lassen en je moet de elektrode iedere keer handmatig vervangen. 

Elektrode lassen is een proces welke je prima in de buitenlucht kunt doen. Het is een proces welke veel gebruikt wordt voor onderhoud en reparatie aan bijvoorbeeld boten of andere constructies. Denk aan een (container)schip welke onderweg is en een probleem heeft. Deze dient ter plekke opgelost te worden. Maar ook een diverse installaties, opslagtanks, silo's of overige installaties waarbij je lastig bij komt met een grotere mag machine. 

Haprotech Technisch Uitzendbureau B.V. gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.