Informatie

Voor al uw technisch personeel

MIG / MAG Lassen

MIG (Metal Inert Gas ) en MAG  (Metal Active Gas vroeger ook wel Koolstofstaallassen genoemd)  is het meest voorkomende lasproces. Ook dit proces wordt gerekend tot de elektrische booglassen. Tijdens het lassen wordt  een draadd continu mechanisch aangevoerd. Tussen deze draad en het werkstuk wordt een plasmaboog gevormd. De draad dient enerzijds als elektrode en anderzijds smelt deze af en doet dienst als toevoegmateriaal. Tijdens het lassen wordt het smeltbad beschermd door een beschermgas. Bij MAG  lassen  kan dit actief gas koolstofdyoxide (CO2) zijn. Een actief gas reageerrt in tegenstelling tot een inactief gas (bij MIG lassen gebruikt) op het smeltbad. 

MAG lassen is een relatief goedkope manier van lassen. Je kunt zowel met de hand als met de robot MIG / MAG lassen. De draad wordt met hoge snelheid neergesmolten waardoor het een relaief snel lasproces is. 

Er kan op drie manieren gelast worden:

  1. Kortsluitboog (short arc), bestaande uit herhaalde kortsluitingen
  2. Sproeiboog (spray arc), en
  3. Pulsboog (pulsed arc).

Je kunt ook MIG/ MAG lassen met gevulde draad. Het gas is dan als het ware ingesloten in de draad. Bij het neersmelten van de draad komt dit gas vrij en beschermd de las op deze manier o.a. tegen het binnendringen van zuurstof in de las. Zuurstof zou poreusiiteit kunnen veroorzaken dus moet buitengesloten worden. Gevulde draad geeft  verder minder spetters en spatten dan MIG/ MAG lassen met; 'gewone' draad. 

MIG lassen wordt vaak gebruikt voor aluminium en eventueel RVS. MAG lassen voor staal. MIG lassen wordt bijvoorbeeld in de scheepsbouw wel gedaan. MAG lasssen eigenlijk overal binnen. Buiten is het namelijk geen geschikt lasproces. Als MAG lasser kunt je dus werken in een werkplaats om constructies te maken, in de scheepsbouw, bij een machinebouwer en nog veel meer ander soortige bedrijven als lasser en/of constructiebankwerker of allround technisch medewerker. 

Haprotech Technisch Uitzendbureau B.V. gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.